Het zijn de kleine dingen, die het doen.

IMG_0065Mijn moeder woont in een verpleegunit. Zij is licht dementerend. Er wonen meerdere personen bij haar. Ze heeft haar eigen zit-slaapkamer. Haar privacy.
In deze kamer liggen haar benodigdheden. De zusters leggen uit gewoonte haar toiletbenodigdheden klaar voor de “wasronde”. Deze leggen ze op haar wastafel. De wastafel is de plaats, die je ziet als je haar kamer binnenkomt. Wat zie ik?
Op haar wastafel ligt in het zicht mijn moeders privacy. Haar toiletbenodigdheden, haar ondergoed bovenop. Ik voelde schaamte voor haar. Iedereen draagt ondergoed, maar is het nodig om dit bij binnenkomst te zien? Als visiteplaatje? Ik dacht van niet. Daarom maakte ik een mandje voor haar, waar ik haar privacy inlegde, met haar handdoek bovenop. De handdoek is verbonden met de wastafel en geeft geen schending aan haar privacy. Het nodigt uit om je handen te verzorgen. Ik besprak mijn gevoel en mijn actie met haar mentor. En alle medebewoners/sters op deze unit hebben nu een mandje, waar hun privacy gewaarborgd wordt. Dank u wel.